TEnim A DIR
TEnim A DIR

Tenim molt a dir els nens, adolescents i adults que un dia vàrem tancar-nos dins d’un món molt petit, tant petit que no hi cabia gairebé ningú més… Només acceptàvem alguns objectes i algunes persones respectuoses amb les nostres eleccions i invencions singulars.

Tenim molt a dir els pares, mares i familiars d’aquestes persones que, amb un diagnòstic de TEA (Trastorn de l’Espectre Autista), van capgirar la nostra vida. Amb ells, hem après a escoltar-los d’una altra manera i a acceptar el seu funcionament diferent a tots els altres.

El seu món fascinant ens mostra, una i una altra vegada, que, darrera de cada autisme, hi ha algú singular, completament diferent als altres. Avui, els estimem des de la seva diferència. Els pares, mares i familiars de TEAdir volem dir que hi ha una altra sensibilitat a l’hora d’entendre l’autisme i conviure amb ell. Se sap poc sobre l’autisme, però sí podem testimoniar d’algunes coses a partir de la nostra experiència i de la dels professionals que ens acompanyen. Ells ens han apropat a la psicoanàlisi per a orientar-nos en les nostres preguntes. Defensem allò que ens ha servit a nosaltres i als nostres fills. Però no rebutgem altres maneres d’entendre l’autisme i de tractar-lo, ja que escollir què fer davant les dificultats pròpies de l’autisme ens fa lliures.

L’autisme planteja una lluita sense armes. Ho va dir Donna Williams, que va donar testimoni, des del seu autisme, de l’immens esforç que suposa ser algú amb veu pròpia. La seva lluita, la de tots aquells que se sostenen en una posició autista, és la història de dues lluites: una, per mantenir el món a fora, i l’altra, per arribar-hi.

L’associació TEAdir té a dir la importància d’escoltar cadascuna d’aquestes veus pròpies.